Въоръжените сили на Украйна вече са в Херсон, предават местните информационни агенции. В центъра на града и пред някои от институциите е издигнат украинския флаг. На 9 ноември руският военен министър Сергей Шойгу одобри изтеглянето на руската армия от Херсон и предислоциирането ѝ на левия бряг на река Днепр. Днес бяха публикувани кадри, на които се вижда, че руските войници се придвижват пеша, без техника.

„Херсон се връща под контрола на Украйна, а в града влизат части на ВСУ. Пътят за отстъпление на руските окупанти е под огнения контрол на украинската армия. Всеки опит да се попречи на Въоръжените сили на Украйна ще бъде пресечен“, се казва в съобщение на Главното разузнавателно управление на страната. В разузнаването предупреждават, че всеки руски войник, който се опита да се съпротивлява, ще бъде убит.

„Единственият начин да избегнете смъртта е незабавно да се предадете в плен“, твърдят от ГРУ. Жители на Херсон излязоха по улиците и в центъра на града, за да посрещнат украинските военни.

Въпреки изявлението на Главното разузнавателно управление, от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна към момента не коментират ситуацията в Херсон.

 

Източник: Glavred.info