Руски съд изправи трима адвокати, които са представлявали покойния опозиционен активист Алексей Навални, на съд по обвинения в "екстремизъм", съобщава Vesti.bg.

Навални почина при неизяснени обстоятелства в арктическа затворническа колония през февруари, където излежаваше 19-годишна присъда за ръководене на "екстремистка" организация.

След смъртта му властите в Русия арестуваха журналисти, които отразяваха съдебните му изслушвания и добавиха съпругата му Юлия Навальная в списъка на страната с „терористи и екстремисти“.

Процесът срещу трима от бившите му адвокати -  Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин  - започна в четвъртък в съд във Владимирска област, източно от Москва, съобщиха журналисти от AFP в съдебната зала.

Арестувани през октомври 2023 г., триото са обвинени в участие в "екстремистка" организация, обвинения, които носят максимум шест години затвор.

Разследващите твърдят, че мъжете са предавали съобщения между Навални и неговите сътрудници по време на задържането му, като по този начин са помогнали на активиста да продължи политическата си дейност зад решетките.

По това време екипът на Навални твърди, че арестът на адвокатите е опит той да бъде изолиран още повече, тъй като той прекарвал по-голямата част от времето си в изолация.

На досъдебното заседание Сергунин се призна за виновен, според съобщения на независими медии, докато Кобзев и Липцер отхвърлиха обвиненията. Съдията, наблюдаващ процеса, по-късно постанови заседанието да бъде закрито за обществеността, а журналистите бяха изведени от съдебната зала.