Русия е близо до установяване на пълноценни отношения с талибаните, които отново са на власт в Афганистан. Това е заявил заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в отговор на въпрос на агенция ТАСС.

В момента движението на талибаните е обявено за екстремиска организация в Русия и неговата дейност е забранена на територията на федерацията.

Медведев е подчертал, че през последните години ситуацията се е променила много. Ако преди талибаните се смятаха за терористи, сега американските власти са съучастници на терористи, коментира Дмитрий Медведев. „Двадесет години са доста дълъг период, през който историята е направила много сериозни пируети. В началото на 21 век смятахме талибаните за терористи, а американците за партньори в борбата срещу екстремизма. Сега всичко е различно.“

„Сега талибаните отново са на власт и ние сме близо до установяване на пълноценни отношения с тях“, подчерта зам.-председателят на руския Съвет за сигурност.
Според него „властите на съвременен Афганистан се опитват да водят конструктивен диалог“. „Колко искрено? Да почакаме и да видим“, смята Медведев.

Медведев също така обвини САЩ в подпомагане на терористи и водене на хибридна война срещу Руската федерация.