Руски депутати се обърнаха към главния прокурор на страната Юрий Чайка. Те настояват за прокурорска проверка на събитията от времето на разпада на СССР, съобщава Известия.

Народните избраници предлагат на главния прокурор да обяви разпада на Съветския съюз за незаконен и да повдигне обвинения срещу "съветските сепаратисти". В това число и на последния лидер от комунистическата епоха - Михаил Горбачов.

В обръщението си към главния прокуор депутатите посочват, че на проведен референдум гражданите на СССР са поискали да се запази единството на държавата. Висшите съветски ръководители обаче допуснали разцеплението чрез редица незаконни действия.

Депутатите припомнят също така, че още на 4 ноември 1991 год.

прокуратурата е образувала дело срещу Михаил Горбачов, но то е било прекратено още на следващия ден. Според един от вносителите на искането, темата за разпада на СССР е била винаги актуална, но с оглед на събитията в Украйна е повече от необходимо тя отново да излезе на дневен ред.

На 8 декември 1991 год. Президентите на страните-учредителки на СССР - Русия, Беларус и Украйна подписват Беловежкото споразумение. С него се слага край на Съюзът на съветските социалистически републики и се учредява Общонстта на независимите държави (ОНД).

Няколко дни по-късно към споразумението се присъединяват още 8 републики. Беловежкото споразумение е подписано въпреки, че няколко месеца по-рано е проведен референдум, на който 78% от участниците са поискали СССР да бъде запазен.